Overgang naar Platform Frans

Per 2021 slaan het KFN en de SRNU de handen ineen onder de naam Platform Frans (www.platformfrans.nl). Deze website zal niet langer bijgehouden worden. Wilt u aankondigingen op het gebied van publicaties en evenementen aangaande de Franse taal en cultuur blijven ontvangen? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief van het Platform Frans via deze link. 

Deadline nominaties scriptieprijs SRNU 15 oktober 2020

Om een stimulans te geven aan de universitaire opleidingen Frans in Nederland stelt de Stichting voor Romanisten aan Nederlandse Universiteiten een scriptieprijs in. Tot 15 oktober 2020 kunnen BA-afstudeerscripties over Frankrijk, de Franse taal of Franstalige culturen die in het collegejaar 2019-2020 zijn geschreven worden ingezonden. Per universiteit mogen er twee scripties worden ingestuurd. Het […]

Scriptieprijs SRNU 2019

Om een stimulans te geven aan de universitaire opleidingen Frans in Nederland stelt de Stichting voor Romanisten aan Nederlandse Universiteiten een scriptieprijs in. Tot 1 oktober 2019 kunnen BA-afstudeerscripties over Frankrijk of Franstalige culturen die in het collegejaar 2018-2019 zijn geschreven worden ingezonden. Per universiteit mogen er twee scripties worden ingestuurd.

Où en est le français? Debat over universitaire opleidingen Frans (Amsterdam, 10 mei)

De opleidingen Frans aan de Nederlandse universiteiten hebben te maken gehad met grote veranderingen. Daarom is het goed de huidige stand van zaken op te maken en te spreken over de ontwikkelingen en mogelijkheden. De SRNU (romanisten.nl) organiseert op vrijdag 10 mei van 10.30-12.30 een debat aan de Universiteit van Amsterdam met vertegenwoordigers van de opleidingen.

Manifest Buurtalen

Op 31 januari heeft de Visiegroep Buurtalen het manifest ‘Geef Frans en Duits de ruimte in het onderwijs!’ gelanceerd. Dit manifest roept op tot versterking van de positie van Frans en Duits in het Nederlandse onderwijs.

Journée d’études – Francophonie numérique (22 november 2017, Utrecht)

Comment les enseignants peuvent-ils bénéficier de la révolution numérique ? Cette journée d’études SRNU, organisée à l’université d’Utrecht, permet justement de répondre à cette question. 27 intervenants venant de 7 pays – France, Pays-Bas, Suisse, Belgique, Maroc, Algérie et Canada – feront part de leurs pratiques sur le « terrain » et partageront leurs retours d’expérience.

Datum en onderwerp SRNU-cursusdag 2016 bekend

Op 25 november organiseert de SRNU in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam de cursusdag “Spelen met Taal. Vormvernieuwingen in de Franse literatuur”. Klik voor meer informatie, op de titel hierboven.

De positie van het Frans in het onderwijs: de SRNU en partners overleggen met OCW

In juni stuurde de SRNU een brief naar de minister en staatssecretaris van OCW om haar zorgen te uiten over de precaire positie van het Frans in het onderwijs, zie dit bericht. Deze brief sluit aan bij acties van leraren in het voortgezet onderwijs, lerarenopleiders uit het HBO en het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland. In reactie op deze initiatieven werd zowel de SRNU als voorgenoemde partners uitgenodigd voor een overleg op het ministerie op hoog ambtelijk niveau met de directeur Hoger Onderwijs en Studiefinanciering en de directeur Voortgezet Onderwijs. Klik voor meer informatie op de titel hierboven.

Positie van het Frans in het onderwijs: SRNU stuurt een brief naar de minister

De SRNU heeft een brief gestuurd naar de minister en staatssecretaris van OCW over de benarde positie van het Frans aan de universiteiten. Voor meer details en de brief, klik op de titel hierboven.

SRNU-nascholingscursus “De ‘Grande Guerre’ in de Franse literatuur” (7 november 2014, Leiden)

Op 7 november 2014 organiseert de SRNU een cursusdag over de Franse literatuur en de Eerste Wereldoorlog. Voor meer informatie klik op de titel hierboven.