Studiemiddag en boekpresentatie ‘Imaginaire bibliotheken’ (Leiden, 24 januari)

Deze studiemiddag is gewijd aan een bijzonder literair genre: spotcatalogi van niet-bestaande boeken. Dit komische genre, dat zijn oorsprong vond in het romanwerk van François Rabelais, kende vanaf de zestiende eeuw een grote, internationale verspreiding. Bekende schrijvers als Johann Fischart, John Donne, Thomas Browne, Leibniz en Multatuli hebben zich aan het genre gewaagd. Anonieme spotcatalogi hadden politieke tegenstanders als mikpunt. Zo kreeg in 1672 Johan de Witt vele neptitels toegeschreven.

KFN-Jaarcongres 2019 – Populisme, activisme en terrorisme in Frankrijk en de Franstalige wereld (Nijmegen, 20 september)

Populisme, activisme en terrorisme in Frankrijk en de Franstalige wereld
Kenniscentrum Frankrijk-Nederland
20 september 2019, Huize Heyendael, Nijmegen

Internationaal congres ‘Proust et le Rire’ (24 mei, Antwerpen)

Als opmaat voor een nummer van het tijdschrift Marcel Proust Aujourd’hui  over ‘Proust et le Rire’ wordt door de Marcel Proust Vereniging in samenwerking met Universiteit Antwerpen een studiedag georganiseerd op 24 mei 2019.

Jaarcongres Kenniscentrum Frankrijk-Nederland: Frankrijk als laboratorium voor Europa (5 oktober 2018, Utrecht)

Het vijfde KFN-jaarcongres is gewijd aan op Frankrijk als laboratorium van Europa, dé plek waar nieuwe ideeën en manieren om de samenleving in te richten voor het eerst worden uitgedacht en uitgeprobeerd.

Journée d’études – Francophonie numérique (22 november 2017, Utrecht)

Comment les enseignants peuvent-ils bénéficier de la révolution numérique ? Cette journée d’études SRNU, organisée à l’université d’Utrecht, permet justement de répondre à cette question. 27 intervenants venant de 7 pays – France, Pays-Bas, Suisse, Belgique, Maroc, Algérie et Canada – feront part de leurs pratiques sur le « terrain » et partageront leurs retours d’expérience.

Jaarcongres Kenniscentrum Frankrijk-Nederland: Politieke cultuur in Frankrijk (22 september 2017, Nijmegen)

Politieke cultuur in Frankrijk 22 september 2017 Faculty Club Huize Heyendael, Geert Grooteplein Noord 9, Nijmegen (Beelkamer)   Het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland organiseert sinds 2013 ieder jaar een publiekscongres over een thema dat relevant is voor een brede doelgroep (wetenschappers, tolken/vertalers, docenten, studenten). In dit jaar van verkiezingen en wereldwijde politiek-ideologische spanningen is gekozen voor het […]

Jaarcongres KFN: “Francofonie: kansen voor onderwijs en onderzoek”

Het Jaarcongres van het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland (KFN) zal dit jaar plaatsvinden op vrijdagmiddag 16 september, in Den Haag (Campus Den Haag van de Universiteit Leiden), en heeft als thema: de francofonie in onderzoek en onderwijs. Klik voor meer informatie op de titel hierboven.

Congres Schrijversarchieven en expositie Marguerite Yourcenar in Lille

Op 6 en 7 november is er in Lille het congres “Archives d’écrivains, mémoire de la création” over schrijversarchieven. Het congres is tegelijkertijd de aftrap voor de expositie “Marguerite Yourcenar aux Archives du Nord. Klik voor meer informatie op de titel hierboven.

Congres: Buitenlands taal- en cultuurbeleid van Europese landen (18e-20ste eeuw) (Leiden 25-26 juni)

Op 25 en 26 juni aanstaande is het Leids Universitair Centrum voor Linguïstiek (LUCL) gastheer van een tweedaags congres over taal- en cultuurbeleid van Europese Landen in de 18e tot en met de 20ste eeuw. Voor meer informatie klikt u op de titel hierboven.

Colloque “Territoire et/ou Mémoires francophones contemporains” (Nijmegen 12 & 13 maart 2015)

Op 12 & 12 maart organiseren Jeanette den Toonder (RU Groningen) en Isabelle Thibaudeau (Radboud Universiteit Nijmegen), het colloque “Territoires et/ou Mémoires francophones contemporains”. Ere-spreker van het colloque zal Raphaël Confiant zijn. Het evenement vindt plaats in Huize Heyendaal van de Radboud Universiteit in Nijmegen. U bent uiteraard van harte uitgenodigd om deel te nemen! Klik voor meer informatie op de titel hierboven