Studiemiddag en boekpresentatie ‘Imaginaire bibliotheken’ (Leiden, 24 januari)

Deze studiemiddag is gewijd aan een bijzonder literair genre: spotcatalogi van niet-bestaande boeken. Dit komische genre, dat zijn oorsprong vond in het romanwerk van François Rabelais, kende vanaf de zestiende eeuw een grote, internationale verspreiding. Bekende schrijvers als Johann Fischart, John Donne, Thomas Browne, Leibniz en Multatuli hebben zich aan het genre gewaagd. Anonieme spotcatalogi hadden politieke tegenstanders als mikpunt. Zo kreeg in 1672 Johan de Witt vele neptitels toegeschreven.

Symposium ‘La Lituanie et la littérature française’ (Leiden, 15 januari)

Le mercredi 15 janvier en matinée, le département de français de l’Université de Leyde organise un petit colloque sur le rôle de la littérature francaise en Lituanie – ce à l’occasion de la soutenance de thèse d’Ingrida Baktutyte l’après-midi même, sur cette question.

Lezing ‘Zelfspot in A la recherche du temps perdu’ (Amsterdam, 14 december)

Lezing door Sabine van Wesemael :  ‘Zelfspot in A la recherche du temps perdu’.

Presentatie ‘Georges Perec, een gebruiksaanwijzing’ van Manet van Montfrans | 90 Jaar De Arbeiderspers (Amsterdam, 3 oktober)

Op 3 oktober bent u van harte welkom op een speciale avond in het kader van het negentigjarig bestaan van De Arbeiderspers. Op deze avond wordt Georges Perec, een gebruiksaanwijzing van Manet van Montfrans, in een herziene en uitgebreide versie, gepresenteerd. Tevens wordt aandacht besteed aan de heruitgave van W of de jeugdherinnering van Perec (Privé-domein) in de vertaling van Edu Borger.

KFN-Jaarcongres 2019 – Populisme, activisme en terrorisme in Frankrijk en de Franstalige wereld (Nijmegen, 20 september)

Populisme, activisme en terrorisme in Frankrijk en de Franstalige wereld
Kenniscentrum Frankrijk-Nederland
20 september 2019, Huize Heyendael, Nijmegen

Où en est le français? Debat over universitaire opleidingen Frans (Amsterdam, 10 mei)

De opleidingen Frans aan de Nederlandse universiteiten hebben te maken gehad met grote veranderingen. Daarom is het goed de huidige stand van zaken op te maken en te spreken over de ontwikkelingen en mogelijkheden. De SRNU (romanisten.nl) organiseert op vrijdag 10 mei van 10.30-12.30 een debat aan de Universiteit van Amsterdam met vertegenwoordigers van de opleidingen.

Interview Martin de Haan over Houellebecq’s ‘Serotonine’ (Nijmegen, 21 maart)

Op donderdag 21 maart aanstaande verschijnt de Nederlandse vertaling van de nieuwste roman van de controversiële Franse bestsellerauteur Michel Houellebecq: Serotonine.
Het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland, de Radboud Universiteit en Boekhandel Roelants organiseren een literaire avond waarbij Serotonine in de schijnwerpers staat.

Bijeenkomst Marcel Proust Vereniging (30 maart, Amsterdam)

De volgende bijeenkomst van de Marcel Proust vereniging vindt plaats op zaterdag 30 maart. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Marcel Proust Vereniging, in de Consistorie van de Waalse Kerk, Walenpleintje 159, 1012 JZ, te Amsterdam (entree via de hoofdingang).

Bijeenkomst Marcel Proust Vereniging en presentatie nieuwe nummers Bulletin en Marcel Proust Aujourd’hui (11 december, Leiden)

De volgende bijeenkomst van de Marcel Proust Vereniging vindt plaats op dinsdagmiddag 11 december te Leiden. Tijdens deze bijeenkomst zullen de eindpresentaties worden gehouden van het MA college ‘Marcel Proust aujourd’hui: roman, cinéma, bande dessinée’, dat dit semester aan de Universiteit Leiden wordt gegeven door Annelies Schulte Nordholt. Verder worden de nieuwste afleveringen van het Bulletin en Marcel Proust Aujourd’hui gepresenteerd. 

Lezing Marcel Proust Vereniging (20 oktober, Amsterdam)

Op zaterdag 20 oktober zal Miriam Rasch in de Waalse Kerk te Amsterdam een lezing geven met de titel ‘Marcel Proust voor de Postdigitale Mens’.