FRANCOPHONIE NUMÉRIQUE

Journée d’études SRNU, Université d’Utrecht
avec la collaboration du Faculty Club UU,
de l’Institut français des Pays-Bas et de l’Ambassade de France aux Pays-Bas,
le 22 novembre 2017
En 2012, le XIVe Sommet de la Francophonie a réuni les chefs d’État et de gouvernement de l’OIF à Kinshasa, la capitale de la République démocratique du Congo. […]

Relief: appel à contributions

Fondée en 2007, RELIEF est une revue internationale accessible en open access qui s’adresse à des chercheurs, lecteurs et amateurs de littérature et culture françaises du Moyen Âge à nos jours. RELIEF paraît deux fois par an. RELIEF lance un appel à contributions pour ses prochains numméros. Pour en savoir plus, cliquez sur le titre ci-dessus.

Oproep: vrijwilligers gezocht voor dag van de Franse taal op middelbare scholen (13 november 2014)

[ 13 oktober 2014; 16:00; ] De Ronde Tafel Frans zoekt gastsprekers (Romanisten) voor de Dag van de Franse Taal op 13 november a.s.. Voor meer informatie klik op de titel hierboven.

Oproep tot deelname enquête “lezen voor de lijst Frans”

Sinds enkele jaren is de site www.lezenvoordelijst.nl actief waarop docenten en leerlingen informatie en opdrachten kunnen vinden over literaire werken die ingeschaald zijn op niveaus van literaire competenties. Er is een grote Nederlandse en Duitse catalogus, maar een Franse versie ontbreekt… Daar willen drie studenten (Dani Cuypers, Estelle Godey en Laurien Groenendijk), in het kader van hun afstudeeronderzoek voor de educatieve master Franse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht en in samenwerking met Lezen voor de lijst, wat aan doen, maar ze hebben daarbij uw hulp hard nodig!

Voor de bovenbouw vwo/havo (in Vlaanderen de drie hoogste klassen van de middelbare school) hebben zij, na een onderzoek naar courante titels, een lijst met 25 titels samengesteld die ze graag in een enquête aan u voorleggen. Voor meer informatie, klik op de titel hierboven.

Oproep tot bijdragen RomTiN 1 (workshop voor junior onderzoekers Romaanse taalkunde)

Ben jij een (net afgestudeerde) MA-student of een AIO? Doe je taalkundig onderzoek naar de Romaanse talen? Dan is RomTiN speciaal voor jou in het leven geroepen! RomTiN is een informele workshop waar junior onderzoekers op het gebied van de Romaanse taalkunde hun onderzoeksresultaten kunnen presenteren aan een gemend publiek van zowel senior onderzoekers als mede-AIOs/MA-studenten. RomTiN is dé ideale gelegenheid om kennis te maken met andere onderzoekers op het gebied van de Romaanse taalkunde en om feedback te krijgen op je onderzoek. RomTiN zal plaatsvinden op 13 juni 2014 in Leiden. Klik voor meer informatie op de titel hierboven.

Oproep tot bijdragen themanummer Relief over Apollinaire en de Eerste Wereldoorlog/ Appel à contributions: Guillaume Apollinaire et la Grande Guerre

In het tweede nummer van 2014 zal het tijdschrift Relief in het teken staan van Guillaume Apollinaire en de Eerste wereldoorlog. Bijdragen in het Engels en Frans zijn van harte welkom. Voor meer informatie, klik op de titel hierboven.

Appel à contribution: comptes rendus de livres pour la Revue «Témoigner. Entre Histoire et Mémoire»

La Revue pluridisciplinaire de la Fondation Auschwitz Témoigner. Entre Histoire et Mémoire (Paris, éditions Kimé) lance un appel à contributions pour des comptes rendus de livres (entre 5 000 et 8 000 caractères). Pour plus de détails, cliquez sur le titre de ce message.

Oproep tot bijdragen congres “le retour à la narration” (deadline 1 oktober)

[ 1 oktober 2013; ] De UVA organiseert op 16 en 17 januari 2014 het congres “le retour à la narration”. Deadline voor een eerste samenvatting van het paper (300 woorden + 150 bibliografie) is 1 oktober 2013. Uiterste inleverdatum van het volledige paper is 15 december 2013. Klik voor meer informatie op de titel hierboven.

MODERNISME – MIDDLEBROW – OPROEP VOOR ONDERZOEKSGROEP

De Onderzoeksgroep Modernisme wil thans graag in nauwe samenwerking met de Vlaamse researchgroep OLITH en de opleiding Culturele Studies in Leuven een nieuwe serie lezingen en werkbijeenkomsten organiseren rond het thema Middlebrow Literature. Dit thema uit de interbellum-periode trekt tegenwoordig veel aandacht, ook in Nederland, en de Werkgroep wil graag aan deze discussie deelnemen door een specifieke inbreng.

Appel à contribution: Films d’histoire (Relief 6)

[ 25 november 2011 16:00 tot 1 april 2012 16:00. ] Films d’histoire: la mémoire nationale mise en cause
 

Relief – revue électronique de littérature française, 6.1 (juin 2012) www.revue-relief.org

Les films d’histoire sont ambigus parce qu’ils prétendent montrer l’histoire d’une façon réaliste,  même si les événements historiques sont présentés selon la trame des romans narratifs avec une intrigue et un dénouement final. Depuis l’étude fondamentale de Marc […]