Voltaire-lezing: Islamitische filosofie in West-Afrika

In 2017 start het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland met een nieuw, jaarlijks terugkerend publieksevenement: de Voltaire-lezing. Hiervoor zullen wij jaarlijks een vooraanstaande intellectueel uitnodigen uit de Frans­talige wereld wier werk en denken naar onze overtuiging nieuwe, frisse perspectieven kan bieden op een of meer van de problemen van onze tijd.

De inaugurale Voltaire-lezing wordt op 14 maart a.s. gehouden door de Senegalese hoogleraar Souleymane Bachir Diagne (Columbia University). Diagne is gespecialiseerd in de geschiedenis van de filosofie, in het bijzonder de islamitische filosofie. Volgens Jeune Afrique is hij een van de invloedrijkste Afrikaanse denkers van deze tijd.

n deze lezing geeft Souleymane Bachir Diagne een beeld van de intellectuele en spirituele traditie die de islam in West-Afrika heeft gevormd. Om te beginnen schetst hij de geschiedenis van de eruditie in de regio, die ingaat tegen het idee dat Afrikaanse culturen in essentie oraal zijn. Vervolgens bespreekt Diagne de rol van geleerden, met name die van de Jakhanke-geestelijken en de soefi-ordes bij de verspreiding van de islam in West-Afrika. De traditie die zij vestigden en die op onderwijs, pacifisme en verdraagzaamheid was gebaseerd, is een betere manier geweest om de bevolking van West-Afrika voor de islam te winnen en zich tegen kolonialisme te keren dan de oorlogen die in de negentiende en twintigste eeuw in naam van religie zijn uitgevochten. Zal die traditie de islam in West-Afrika blijven bepalen in de toekomst? Na zijn lezing zal Diagne worden geïnterviewd door Dorrit van Dalen (African Studies Centre Leiden).

Wanneer: dinsdag 14 maart, 20:00 uur

Waar:  Spui 25 Amsterdam.

Voertaal: Engels.

Toegang: vrij, wel graag aanmelden via www.spui25.nl.

Comments are closed.