Lezing ‘Zelfspot in A la recherche du temps perdu’ (Amsterdam, 14 december)

Lezing door Sabine van Wesemael :  ‘Zelfspot in A la recherche du temps perdu

Tijd: 15-17 uur
Plaats: de Waalse Kerk, Salle du Consistoire, Walenpleintje 157-159, 1012 JZ, Amsterdam.
Entree:   € 7,50 (aan de deur te voldoen)

Programma :
14.30 – 15.00                     Inloop
15.00 – 16.00                     Lezing Sabine van Wesemael en discussie
16.00 – 16.15                     Pauze
16.15  – 17.00                    Presentatie van het Bulletin van de Marcel Proust Vereniging en decemberglas

Over de lezing
In de Recherche treft men veel voorbeelden aan  van ‘autodérision’, van zelfspot. De auteur en zijn held/verteller worden vaak belachelijk gemaakt. De uitdrukking ‘faire de la musique’ gaat als een running gag door de roman, en cruciale scènes als de madeleine episode en het nachtkusdrama  worden komisch verdraaid. Ook steekt Proust voortdurend de draak met de mondaine ambities van zijn alter ego en met zijn gebrekkige talenten op liefdesgebied. De Recherche staat vol intertekstuele verwijzingen die een extra dimensie aan de tekst geven. Met name de verwijzingen naar Le Père Goriot van Balzac en Madame Bovary van Flaubert stellen Proust in staat om zijn held én zichzelf eens flink belachelijk te maken. Kortom, de ludieke kant van A la recherche du temps perdu zal tijdens deze lezing  centraal staan.
Lezing in het Nederlands, citaten in het Frans (zullen geparafraseerd worden)

Over de spreker
Dr. Sabine van Wesemael doceert Franse en Europese letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij publiceerde enkele studies over A la recherche du temps perdu, en talrijke artikelen over het werk van de hedendaagse cultschrijver Michel Houellebecq. In januari 2020 verschijnt van haar hand Elementaire deeltjes 68-Houellebecq (Bruna).

Organisatie: Marcel Proust Vereniging i.s.m. Centre Français Néerlandais
Informatie: www.marcelproust.nl

Comments are closed.