Saint-Lazare speelt “Exercices de style” (20 april, Utrecht; 2 en 7 juni, Leiden)

EXERCICES DE STYLE van Raymond Queneau is een speelse verzameling van 99 teksten rond eenzelfde verhaal.

Een rijzig jongmens getooid met een maf hoedje, dat versierd is met een lint, stapt in Parijs op de bus en krijgt het aan de stok met een medereiziger die hem op zijn tenen trapt. Hij gaat vervolgens maar snel zitten. Twee uur later wordt hetzelfde personage weer gesignaleerd bij Station Saint-Lazare. Daar wijst een vriend hem erop dat er een knoop ontbreekt aan zijn overjas.

Vanuit de meest uiteenlopende vertrekpunten en met inzet van een groot aantal registers wordt deze anekdote besproken, bewerkt, in scene gezet en bezongen. Onze keuze van een veertigtal varianten (FRENCH SPOKEN) wil het ludieke karakter onderstrepen, de vrolijke inslag uitbeelden en de theatrale mogelijkheden optimaal uitbuiten. Enkele extraatjes geven een eigenwijze draai aan deze enscenering waarmee we ons veertigjarig bestaan vieren.

UTRECHT (THEATER DE KIKKER) 20 APRIL 20 uur

LEIDEN (IMPERIUMTHEATER)  2 en 7 juni 20 uur

(regie Margie Monfils; met Sofie Dewulf, Fieke Schouten, Martine Feteris, Roel Kluiver, Rob de Vries, Marcel Beentjes en Sjef Houppermans)

Comments are closed.