Expositie: ” 14-18 in strips herdacht” Institut français, Amsterdam (7 juli t/m 4 augustus 2014)

Van 7 juli tot 4 augustus 2014 is in het Institut français des Pays-Bas de expositie 14-18 in Strips Herdacht te zien. In deze gratis striptentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog worden strips van Tardi (Loopgravenoorlog) en de panoramatekening van Joe Sacco  (The Great War, July 1, 1916: The First day of the Battle of the Somme) tentoongesteld.

Tardi : Loopgravenoorlog (C’etait la guerre des tranchées) is Tardi’s bekendste boek. Hij tekent mannen met angst in de ogen die zich in de loopgraven kapot laten schieten. Darmen stulpen uit buiken, het landschap bestaat louter uit granaattrechters, afgebrande bomen en prikkeldraad. Tot voor kort een opmerkelijk onderwerp voor een striptekenaar, maar vandaag de dag worden wereldwijd beeldverhalen getekend over historische en actuele onderwerpen.

Joe Sacco: The Great War, July 1, 1916: The First day of the Battle of the Somme. Joe Sacco is een Amerikaanse tekenaar en oorlogsverslaggever die al twintig jaar oorlogsgebieden bezoekt. Hij wordt gezien als een pionier van de journalistieke striproman. The Great War, July 1, 1916: The First day of the Battle of the Somme, is een in vierentwintig gedeeltes achter elkaar gevouwen maar uitklapbare panoramatekening, met een totale lengte van ruim 7 meter. In die meters geeft Sacco een uiterst gedetailleerd en waarheidsgetrouw getekend beeld van het front en het verloop van de slag, waar op 1 dag 60.000 Britse soldaten stierven.

De SRNU beveelt deze tentoonstelling van harte aan, in het bijzonder aan deelnemers aan onze nascholingscursus De Grande Guerre in de Franse literatuur.

Wanneer: van 7 juli tot 4 augustus 2014:

Waar: het Institut français des Pays-Bas, Vijzelgracht 2a, 1017HR Amsterdam

Toegang: gratis

Meer info: klik hier

Comments are closed.