Boekpresentatie “Steltlopen door de tijd. Over geheugen en geschiedenis in de moderne Franse literatuur”, door Manet van Montfrans

cover boek manet monfrans 2014Op donderdag 28 augustus om 17.00 uur wordt in Atheneaum Boekhandel te Amsterdam het nieuwe boek van Manet van Montfrans Steltlopen door de de tijd. Over geheugen en geschiedenis in de moderne Franse literatuur gepresenteerd. Het boek wordt ten doop gehouden door Annelies Schulte Nordholt (Universiteit Leiden).

Over het boek

De twintigste eeuw wordt als de roerigste eeuw uit de moderne Europese geschiedenis beschouwd en is zeker ook aan Frankrijk niet ongemerkt voorbijgegaan. Twee wereldoorlogen, twee dekolonisatie-oorlogen (Vietnam en Algerije), de culturele revolutie van Mei ’68 en snelle economische en technologische ontwikkelingen hebben geleid tot een cascade aan generatiebreuken. Hedendaagse schrijvers als Georges Perec, Patrick Modiano, Jean Rouaud en Laurent Mauvignier proberen langs verschillende wegen de toedracht van die breuken te achterhalen, te reiken naar datgene wat er aan voorafging en zo een zekere continuïteit te herstellen. Zij moeten het daarbij opnemen tegen de ongezeglijkheid van het eigen geheugen en dat van anderen. Marcel Proust geldt als de romanschrijver die de werking van het geheugen als literair thema op de kaart heeft gezet, en het is deze thematiek die de hier bijeengebrachte schrijvers met elkaar verbindt. Met grote, onzekere passen, als op stelten, zoeken zij zich een weg door de zee van de tijd.

Over de auteur

Manet van Montfrans

Manet van Montfrans

Manet van Montfrans is romanist en promoveerde op het werk van Georges Perec. Tijdens en na haar docentschap aan de Universiteit van Amsterdam bouwde zij een veelzijdig essayistisch oeuvre op over Frans- en anderstalige moderne literatuur. Eerder verscheen van haar hand de even gedegen als prikkelende uitgave Georges Perec, een gebruiksaanwijzing.

Het boek verschijnt bij Uitgeverij van Oorschot en is al online te reserveren via www.athenaeum.nl. Het zal 24,95 gaan kosten.

Waar: Atheneaum Boekhandel, Spui 14-16, te Amsterdam

Wanneer: donderdag 28 augustus

Tijd: 17.00

Comments are closed.