Lezing van Manet van Montfrans: “Terug naar de oorsprong. Voorgeschiedenis en geschiedenis in de Franse literatuur” (2 oktober)

Logo Beelden aan ZeeTer gelegenheid van het tentoonstellingsproject Grandeur. Franse beeldhouwkunst van Laurens tot heden presenteert Museum Beelden aan Zee een lezing van Manet van Montfrans, getiteld: Terug naar de oorsprong. Voorgeschiedenis en geschiedenis in de hedendaagse Franse literatuur. De lezing zal worden gegeven op donderdagavond 2 oktober a.s..

De lezing

In de afgelopen drie decennia hebben Frankrijks onderaardse prehistorische kunstschatten – de rotswandschilderingen van Lascaux, Chauvet, Pech-Merle, Pincevent – een opvallende rol gespeeld in het verhalende proza van o.a. Jean Rouaud en Pierre Michon. Tijdens de lezing wordt ingegaan op de uitwerking van dit gegeven in het werk van Rouaud, met nadruk op zijn verhalenbundel Préhistoires (Gallimard, 2007) en zijn roman De beloofde vrouw (La femme promise, Gallimard, 2009). In een vergelijking van Rouauds teksten met De hengelaars van Castelnau (La Grande Beune, Verdier, 1996) van Pierre Michon wil de spreekster laten zien hoezeer de visie van beide auteurs op de aard van de prehistorische samenlevingen en de functie van de rotsschilderingen verschilt. Tot slot zal zij aangeven hoe deze visies zich verhouden tot de interpretaties van enkele schrijvers die Rouaud en Michon op dit gebied zijn voorgegaan, Georges Bataille en Maurice Blanchot.

De sprekerManet van Montfrans

Manet van Montfrans-van Oers is romanist en gespecialiseerd in de hedendaagse Franse literatuur. Sinds 2009 is ze als gastonderzoeker verbonden aan de leerstoelgroep Moderne Europese Letterkunde van de UVA. Daarnaast is ze bestuurslid van de Stichting van Romanisten aan Nederlandse Universiteiten.

Wanneer: Donderdag 2 oktober, 19.00

Waar: Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag

Programma:

19.00 uur voorbezichtiging van de tentoonstelling Grandeur. Franse beeldhouwkunst van Laurens tot heden.

20.00 uur lezing

21.00 uur afsluitende borrel

Kosten: €5,- toegang inclusief voorbezichtiging van de tentoonstelling (studenten gratis op vertoon van studentenpas)

Aanmelden: educatie@beeldenaanzee.nl

Comments are closed.